ODTÜ MEZOKOZM SİSTEMİ 2018
Son Güncelleme:
AQUACOSM PROJESİ
Proje Hakkında
Akuatik araştırma bütünsel olması gerekirken hala denizel ve tatlısu bilimleri olarak ikiye ayrılmıştır. Bunun sebebi ise, denizel ve tatlısu araştırmalarının ayrı bütçe ve kaynaklara sahip olması ve deneysel bilimin genellikle uluslararası işbirliğine sahip olmadan tek bir yerde yapılmasıdır. Bu sorunu çözmek adına, FvB-IGB önderliğinde yürütülen AQUACOSM projesi, araştırma koordine etmek, ortak en iyi yöntemleri oluşturmak ve hem denizel hem de tatlısu alanındaki büyük ölçekli araştırma altyapılarını (mezokozmları) uluslararası ve disiplinlerarası iş birliğine açmak amacıyla ilk uluslararası çağrı ile (EU H2020-INFRAIA) desteklenmiştir.
Proje Başlığı: EU H2020-INFRAIA-proje Numarası 731065 "AQUACOSM: Network of Leading European AQUAtic MesoCOSM Facilities Connecting Mountains to Oceans from the Arctic to the Mediterranean"
Proje süresi: 01/2017-12/2020
Destek: Avrupa Birliği, Araştırma ve Geliştirme Genel Başkanlığı, Bütçe 9,999,807 €
Yönetim: Dr. Jens Nejstgaard (Proje Lideri), nejstgaard@igb-berlin.de, Dr. Stella Berger (Ülkeler Arası Erişilebilirlik Lideri), berger@igb-berlin.
Proje Partnerleri:Aarhus University, AREFSENS Electronics Inc., Blue Lobster IT Ltd, Centro de Biodiversidade e Recursos Genéticos – Universidade de Évora, CNRS – MARine Biodiversity-Exploitation and Conservation, Ecole Normale Supérieure, Finnish Environment Institute-Marine Research Centre, Forschungsverbund Berlin e.V. – Leibniz-Institut für Gewässerökologie und Binnenfischerei, GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel, Hellenic Centre for Marine Research, Imperial College of Science Technology and Medicine, Ludwig-Maximilians-Universität, Middle East Technical University, Netherlands Institute of Ecology, Norwegian Institute for Water Research, Umeå Marine Science Center, Umweltbundesamt, Uni Research AS, University of Bergen, University of Helsinki-Tvärminne Zoological Station, WasserCluster Lunz-Biologische Station GmbH
Bir AQUACOSM partneri olarak, ODTÜ MEZOKOZM SİSTEMİ dünya çapından araştırmacılara ev sahipliği yapar ve ikim değişikliğinin tatlısu ekosistemi üzerindeki etkilerini mezokozm sistemi kullanarak araştırır. Aquacosm projesi ile ilgili daha fazla bilgi için https://www.aquacosm.eu/ linkinden proje web sitesine ulaşabilirsiniz.
ODTÜ MEZOKOZM SİSTEMİ 2018 PROJESİ:
MİKROPLASTİKLER-Mikroplastiklerin sığ göller üzerine etkisi
Zaman ve Mekan
2018 mezokozm deneyi 18 Haziran-06 Ağustos 2018 tarihleri arasında, ODTÜ arazisindeki deney göletinde (Gölet) bulunan ODTÜ Mezokozm Sisteminde gerçekleştirilmiştir.
Amaç
Deneyin birincil amacı, mikroplastiklerin (MP) sığ göl ekosistemleri üzerindeki etkisini, mezokozmların yüzey suyu, su kolonu ve sediman alanlarını günümüzde insan etkisi altındaki doğal ortamlarda gözlenen mikroplastik polimer miktarına ve karışımına maruz bırakarak araştırmaktır.
Hipotezler
2018 mezokozm çalışmasında şu hipotezler test edilmiştir: (1)Su kolonunda bulunan MPler suda yeteri kadar uzun süre kalarak zooplanktonlar tarafından yenmesi beklenmektedir ve bu durumun özellikle yüksek MP konsantrasyonlarında zooplankton biokütlesinde azalmaya sebep olacağı düşünülmektedir; (2) Sedimandaki MPlerin sedimanda yaşayan canlılar tarafından tüketilmesi beklenmektedir ve bunun sonucunda bu canlılarda gözlenebilir morfometrik etkiler ile yumurtadan çıkış zamanlarında değişimler olacağı düşünülmektedir; (3) MPlerin trofik seviyeler arası beslenme yolu ile taşınması beklenmektedir.
Deney
Gölet’de bulunan ODTÜ Mezokozm Sistemi 12 mezokozmla 3x4’lük faktöriyel tasarım ile kullanılıştır. 4 tank günümüzde doğada gözlenen MP konsantrasyonunu yansıtacak şekilde ayarlanmıştır (Düşük MP Dozu: L-MP: 0.007 g MP/m2 yüzey suyu; 2 g MP/m3 su kolonu; ve 8 g MP/m2 sediman). 4 tank gelecekte olabilecek etkileri test etmek amacı ile L-MP’den10 kat fazla MP konsantrasyonuna göre ayarlanmıştır (Yüksek MP Dozu: H-MP). 4 tank ise kontrol amacıyla 0 MP konsantrasyonuna göre ayarlanmıştır. Literatür göz önünde bulundurularak su yüzeyi, su kolonu, sedimana farklı MP kompozisyonu eklenmiştir. Sedimana 45 % polyethylene; 20 % polystyrene; 15% poplypropylene; 10% polyamide; ve 10 % polyvinylchloride eklenmişken yüzeye 50% polyethylene; 40% poplypropylene; and 10% polystyrene eklenmiştir. Su kolonuna ise mikroplastik tüketimini takip etmek amacı ile floresan renklere sahip mikroplastikler eklenmiştir (50% yeşil polyethylene-yarıçap: 63-75 µm , 50% kırmızı polyethylene- yarıçap: 10-45 µm)
Uluslararası iş birliği
2018 deneyinde ülkelerarası erişilebilirlik aracılığıyla aramıza 2 ekip katılmıştır: MICROFREAK ve EMPOWER. Bu ekiplerde Sırbistan’dan, ABD’den, Çek Cumhuriyetinden ve İngiltere’den araştırmacılar vardır.
MICROFREAK Ekibi:
Ekip Lideri
Asst. Prof. Boris Jovanovic, Natural Resources Ecology and Management, Iowa State University, IA, USA
Ekip Üyeleri
Doktora öğrencisi Jelena Stankovic, Department of Biology and Ecology, Faculty of Sciences and Mathematics, University of Niš, Serbia
Doktora öğrencisi Dimitrija Savic Zdravkovic, Department of Biology and Ecology, Faculty of Sciences and Mathematics, University of Niš, Serbia
Asst. Prof. Djuradj Milosevic, Department of Biology and Ecology, Faculty of Sciences and Mathematics, University of Niš, Serbia
EMPOWER Ekibi:
Ekip Lideri
Assoc. Prof. David Boukal, Department of Ecosystem Biology, University of South Bohemia, Czech Republic
Ekip Üyeleri
Dr. Heidrun Feuchtmayr, Lake Ecosystems Group , UK Centre for Ecology & Hydrology-CEH, UK
Doktora öğrencisi Derya Öztürk, Aquatic Ecology Lab., Department of Ecosystem Biology, University of South Bohemia, Czech Republic
Doktora öğrencisi Lucie Vebrova, Aquatic Ecology Lab., Department of Ecosystem Biology, University of South Bohemia, Czech Republic
Doktora öğrencisi Jessica Richardson, Lake Ecosystems Group , UK Centre for Ecology & Hydrology-CEH, UK